DE KONINGIN
Hare Majesteit de Koningin werd geboren te Ukkel op 20 januari 1973. Zij is de dochter van Graaf en Gravin Patrick d'Udekem d'Acoz.
Zij liep lagere school te Bastenaken en voltooide haar humaniora in Brussel. Zij studeerde zowel logopedie als psychologie. De Koningin oefende tussen 1995 en 1999 het beroep uit van logopediste.
Op 4 december 1999 huwde zij met Prins Filip en ze kregen 4 kinderen: een dochter Elisabeth (2001), Hertogin van Brabant, twee zonen Gabriël (2003) en Emmanuel (2005) en nog een dochter Eléonore (2008). Als moeder van 4 jonge kinderen, hecht de Koningin groot belang aan haar gezin.
De Koningin staat de Koning bij in zijn taken als staatshoofd: tal van bezoeken aan instellingen, contacten met de bevolking, plechtigheden in binnen- en buitenland, staatsbezoeken, en het imago van België bevorderen, audiënties van vertegenwoordigers van diverse groeperingen uit de samenleving en talrijke terreinbezoeken.
Naast haar activiteiten met de Koning, is de Koningin ook actief rond thema's die haar nauw aan het hart liggen. Zij bezoekt regelmatig sociale organisaties en verzorgingsinstellingen. Door deze contacten blijft zij op de hoogte van de behoeften en noden van de bevolking, alsook van de talrijke initiatieven die in ons land genomen worden om anderen te helpen. De Koningin hecht een groot belang aan een nauw contact met de bevolking.
Via het Hulpfonds van de Koningin(externe link) biedt de Koningin hulp aan burgers die wegens financiële problemen niet in hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien en die vaak ten einde raad een beroep doen op haar. Zij neemt deel aan het maatschappelijk debat over onderwerpen die binnen de bevolking leven. Ze heeft vooral veel aandacht voor kwetsbare mensen. Als Erevoorzitster van het Koningin Mathildefonds(externe link), zet de Koningin zich in voor de zwakkeren in onze samenleving.
De Koningin is ook begaan met tal van maatschappelijke thema’s zoals opvoeding en onderwijs, kinderarmoede, intergenerationele armoede, positie van de vrouw in onze samenleving, alfabetisering.
De Koningin is Erevoorzitster van Child Focus(externe link), een stichting die zich inzet tegen verdwijningen en seksuele uitbuiting van kinderen. Zij hecht een fundamenteel belang aan het welzijn van kinderen en engageert zich in de strijd tegen verdwijningen en alle vormen van seksuele uitbuiting van kinderen.
De Koningin is Erevoorzitster van UNICEF België(externe link) en de Breast International Group(externe link) (onderzoek naar borstkanker). Zij was speciaal gezant van de World Health Organisation Europa in de promotie voor vaccinaties.
Sedert 2014 geniet de Koningin Elisabethwedstrijd(externe link) de Hoge Bescherming van de Koningin. De Koningin Elisabethwedstrijd werd in 1937 gecreëerd op initiatief van Hare Majesteit Koningin Elisabeth en de bekende Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe.
In 2016 nodigde de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties de Koningin uit om deel uit te maken van de Groep van pleitbezorgers van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze groep van 17 eminente persoonlijkheden staat de Organisatie van de Verenigde Naties bij in het mobiliseren van de internationale gemeenschap voor het realiseren van de SDGs tegen 2030. De Koningin ontving de Honorary National German Sustainability Award 2017 voor haar jarenlange inzet en persoonlijke bijdrage aan het debat over duurzame ontwikkeling en haar engagement voor sociale en humanitaire projecten.
In 2018 aanvaardde de Koningin het erevoorzitterschap van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling(externe link). In lijn met een Koninklijke traditie werd de Koningin Erelid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België(externe link).
De Koningin is lid van de Schwab Foundation Board(externe link) voor sociaal ondernemerschap. Zij was eveneens speciaal gezant van de Verenigde Naties voor het Internationale Jaar van het microcrediet 2005 waarbij vooral de focus op financiële inclusie en financiële geletterdheid lag. De Koningin neemt ook deel aan het jaarlijkse World Economic Forum in Davos.
De Belgische ontwikkelingssamenwerking is een belangrijk thema voor de Koningin. Ze deed meerdere humanitaire zendingen (overwegend in Afrika), waarbij de nadruk werd gelegd op kinderrechten, gezondheid, de bestrijding van armoede, onderwijs, goed bestuur, empowerment van de vrouw, HIV/Aids en weeskinderen (UNICEF/UNAIDS), niet-overdraagbare ziekten, enz.
De Koningin gelooft in levenslang leren, en volgde als Young Global Leader van het World Economic Forum vervolmakingsprogramma’s ‘Leadership” aan de Harvard Kennedy School en Yale University.
Naast Nederlands en Frans, spreekt de Koningin Engels en Italiaans en ze heeft een goede basiskennis van het Spaans.
De Koningin heeft een brede belangstelling voor kunst en dans. Ze houdt van moderne en klassieke muziek, speelt zelf piano en houdt veel van literatuur. Zij houdt van fietsen, tennissen en zwemmen, en geniet van de natuur en van het buitenleven.

Maak jouw eigen website met JouwWeb